Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τι είναι το PARKOUR και τι το FREE RUNNING.


ΓΕΝΙΚΑ
To Parkour(μπορείτε να δείτε ένα αξιόλογο δείγμα εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=QrdSBvtYn2M ) είναι ακόμα κάτι νέο. Αυτό σημαίνει ότι και τα μέσα ενημέρωσης το αντιμετωπίζουν σαν κάτι νέο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο απλός κόσμος έχει πολύ διαστρεβλωμένη άποψη για το τι είναι το Parkour και το Free running .


To parkour που είναι γνωστό ως και free running αλλά έχουν βασικές διαφορές (το parkour είναι απλές κινήσεις ενώ το free running -> http://www.youtube.com/watch?v=nL_HvozJiQw  εμπεριέχει και ακροβατικά), γνωστό και ως τέχνη της φυγής, είναι γαλλικής καταγωγής πνευματική και σωματική άσκηση-τέχνη που στοχεύει στο να κυριεύεις τους φόβους σου και να προχωράς μόνο ευθεία αψηφώντας κάθε εμπόδιο χρησιμοποιόντας τις ανθρώπινες σου δυνατότητες!


Σε περίπτωση που ακολουθήσεις το parkour και είσαι αγόρι θα ονομάζεσαι traceur και αν είσαι κορίτσι traceuse.


Ένας traceur καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι'αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του Parkour ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν άθλημα ενώ κάποιοι ως πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το Parkour στη δική του κατηγορία: "Το Parkour είναι Parkour."!




ΙΣΤΟΡΙΑ


Εμπνευστής του Parkour, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, και πατέρας και μέντορας του David Belle. Καθιερωτής του όμως είναι ο David Belle (Νταβίντ Μπελ)( http://parkourmind.blogspot.com/ ) από τη Lisses (ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας) που θεμελίωσε τη φιλοσοφία τη δεκαετία του ‘80.


Ο όρος Parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ο Hubert Koundé, φίλος του David Belle, πρότεινε να δανειστούν τη λέξη parcours ( διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα "c" με "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και να αφαιρέσουν το άηχο "s", γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του Parkour περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.




ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Μεγάλο μέρος του Parkour χαρακτηρίζεται από το ρητό "être et durer" που μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "είναι και διαρκείν". Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση ενός traceur δεν πρέπει να είναι αποτελεσματική μόνο ως προς τον άμεσο στόχο του, δηλαδή τη μεταφορά από το Α στο Β, αλλά και ως προς τη "διάρκεια ζωής" του traceur. Η εξάσκηση πρέπει να τελείται έτσι, ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί και καταπόνηση του σώματος, κυρίως των αρθρώσεων. Ένα άλλο μέρος του Parkour χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της ικανότητας να βρίσκει κανείς (εναλλακτικές) λύσεις στα προβλήματα και τα εμπόδια της καθημερινής του ζωής. Συγκεκριμένα, ο Andi Kalteis, αυστριακός traceur με εκτεταμένη εμπειρία, δηλώνει στο ντοκυμανταίρ Parkour Journeys:


"Όταν αρχίσεις να κινείσαι με το δικό σου προσωπικό τρόπο, τότε θα συνειδητοποιήσεις πώς το Parkour αλλάζει και άλλα πράγματα στη ζωή σου. Και βλέπεις ότι προσεγγίζεις προβλήματα - για παράδειγμα, στη δουλειά σου - διαφορετικά, επειδή έχεις εξασκηθεί στο να υπερπηδάς εμπόδια με το βέλτιστο τρόπο. [...] Αυτό σε κάποιους έρχεται νωρίς, σε κάποιους έρχεται αργά. [...] Πλέον, δε λέω 'κάνω Parkour', αλλά 'ζω Parkour', γιατί η φιλοσοφία του έχει γίνει ζωή μου, ο τρόπος με τον οποίο κάνω τα πάντα."


Άλλοι μιλούν για την ικανότητα κίνησης χωρίς σκέψη. Όπως ένας άνθρωπος περπατά ή οδηγεί χωρίς να σκέφτεται τις κινήσεις του μία-μία, ένας traceur μπορεί να μάθει να υπερπηδά εμπόδια χρησιμοποιώντας μόνο το υποσυνείδητό του. Κάποιοι ονομάζουν αυτή την κατάσταση "flow" ("ροή"), σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητή Ψυχολογίας Mihaly Csikszentmihalyi, αν και η χρήση του όρου αυτού αποδοκιμάζεται από αρκετούς, επειδή τη βρίσκουν κακόγουστη.


Σημαντικό είναι να ξέρει ο καθένας μας, ότι το Parkour αποτελεί μια ευγενή δραστηριότητα που πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την έλλειψη ανταγωνισμού, την αποφασιστικότητα, την ευγένεια, την ευχαρίστηση, την τελειότητα, τον αλτρουϊσμό, το σεβασμό της ξένης ιδιοκτησίας και το νόμο γενικότερα, ανάμεσα σε πολλές άλλες αρετές.




ΚΙΝΔΥΝΟΙ


Το parkour μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Το πόσο επικίνδυνο είναι όμωςεξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό άμεσα από τον ίδιο τον traceur. Πρέπει να προχωρεί κανείς υπομονετικά, μεθοδικά, και πειθαρχημένα, για να μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος. Οι μικροτραυματισμοί στο Parkour (μελανιές, γρατσουνιές, γδαρσίματα, κτλ) είναι εξαιρετικά συχνοί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το αν τραυματιστείς εξαρτάται κυρίως από εσένα τον ίδιο, όχι από το αν σε κλαδέψει ένας αμυντικός με υπερβάλλοντα ζήλο! Ο λόγος που πολλοί νέοι τραυματίζονται συχνά είναι προφανείς. Βιάζονται υπερβολικά να βελτιωθούν, και καταλήγουν με ένα σωρό τραυματισμούς: από σπασμένα χέρια ή δόντια, μέχρι μόνιμες ζημιές στις αρθρώσεις. Φυσικά, όλοι θα πέσουν κάποια στιγμή. Αυτό είναι βέβαιο! Γι'αυτό οι traceurs, εξασκούνται και στα breakfalls, ώστε να ελαχιστοποιούν τη ζημιά των πτώσεών τους.




ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Ένα χαρακτηριστικό του Parkour αποτελεί η πλήρης απουσία ανταγωνισμού. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτα απ'όλα, το Parkour έχει δανειστεί ένα σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας της Ανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα του Bushido, και συνεπώς φέρει τη νοοτροπία της αυτο-πειθαρχίας και της αυτο-βελτίωσης, όπου το άτομο μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Δεύτερον, επειδή το Parkour είναι δυνητικά επικίνδυνο και συχνά οι άνθρωποι υποκύπτουν στους πειρασμούς που τους παρουσιάζονται, ο ανταγωνισμός ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερτίμηση του εαυτού ή υποτίμηση των εμποδίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων. Επίσης, ο ανταγωνισμός - και πιο συγκεκριμένα, ο πρωταθλητισμός - έχει στο παρελθόν προκαλέσει τη φθορά διαφόρων άλλων σωματικών τεχνών, όπως οι πολεμικές τέχνες, οπότε η κοινότητα του Parkour ανησυχεί μήπως το Parkour βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι. Οι δύο κύριες κοινότητες που προωθούν τον ανταγωνισμό στο Parkour είναι η Urban Freeflow (UF) και η American Parkour (APK) με επικεφαλής τους Paul "EZ" Corkery και Mark "M2" Toorock αντίστοιχα και επειδή συνεχώς πληθαίνουν τα άτομα που υποστηρίζουν τον ανταγωνισμό λόγω οικονομικών συμφερόντων, η διεθνής κοινότητα του Parkour ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2007 μια εκστρατεία κατά του ανταγωνισμού στο Parkour, η οποία αποκαλείται "Keeping Parkour Rivalry-Free" ("Διατηρώντας το Parkour Χωρίς Ανταγωνισμό").


Επειδή το Parkour είναι μια σχετικά νέα τέχνη, υπάρχουν αρκετές συζητήσεις εντός της διεθνούς κοινότητας πάνω στον ορισμό του τι είναι και τι δεν είναι Parkour. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αν η κολύμβηση είναι μέρος του Parkour. Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία ενός traceur, ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι το Parkour πρέπει να περιορίζεται στη στεριά. Ωστόσο, επειδή η φιλοσοφία του Parkour έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Jeet Kune Do, πολλοί παραπέμπουν στα λόγια του Bruce Lee: "Αν κάποιοι αρχίσουν να λένε ότι το Jeet Kune Do είναι διαφορετικό από ένα ή το άλλο, τότε ας ξεχαστεί το όνομα Jeet Kune Do, γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό, ένα όνομα. Σας παρακαλώ να μην το κάνετε θέμα." Με αυτό εννοούν ότι η υπερβολική αναζήτηση και η κατηγοριοποίηση όλων των δραστηριοτήτων ως Parkour ή μη-Parkour αποτελούν σπατάλη ενέργειας και χρόνου, που - όπως χαριτολογούν μέλη της κοινότητας - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπόνηση.



Η ΚΙΝΗΣΗ


Η κίνηση του Parkour είναι πολυσύνθετη, αλλά στηρίζεται σε κάποιες θεμελιώδεις κινήσεις ή κατηγορίες κινήσεων, από τις οποίες πηγάζονται όλες οι δευτερεύουσες. Αυτές είναι οι παρακάτω:


• Franchissement (Διασταύρωση): Πέρασμα ανάμεσα από δύο εμπόδια, συνήθως οριζόντια.


• Lâché (Απελευθέρωση): Απελευθέρωση των χεριών από (οριζόντιο) εμπόδιο, είτε για να πιαστεί ο traceur από κάποιο άλλο είτε για να προσγειωθεί στο έδαφος.


• Passe Muraille (Υπερπήδηση Τοίχου): Σκαρφάλωμα και ανάβαση ή υπερπήδηση ενός τοίχου.


• Passement (Πέρασμα): Πέρασμα πάνω από εμπόδιο, συνήθως με τη βοήθεια των χεριών.


• Planche (Ανάβαση): Ανάβαση οριζοντίου εμποδίου με τη χρήση των χεριών μόνο.


• Roulade (Κυβίστηση): Κυβίστηση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της οριζόντιας διανυσματικής ταχύτητας μετά από διαγώνια προσγείωση.


• Saut des Bras (Άλμα Χειρών): Άλμα όπου ο traceur πιάνεται από κάποιο (οριζόντιο) εμπόδιο, συνήθως την κορυφή ενός τοίχου, με τα πόδια ενάντια σε αυτό.


• Saut de Détente (Χαλαρό Άλμα): Άλμα απόστασης.


• Saut de Fond (Πτώση): Άλμα από υψηλότερο επίπεδο προς χαμηλότερο επίπεδο.


• Saut de Précision (Άλμα Ακρίβειας): Άλμα προς συγκεκριμένο σημείο, όπου ο traceur πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία του μετά την προσγείωση.


• Tic-Tac (Τικ-Τακ): Άλμα όπου ένα αντικείμενο λειτουργεί ως πάτημα για την υπερπήδηση εμποδίου ή κάλυψη απόστασης.


Στην κατηγορία Passement ανήκουν αρκετές τεχνικές, όπως το Saut du Chat (Αλμα του Γάτου), Passement Rapide (Ταχύ Πέρασμα), Passement Reverse (Ανάποδο Πέρασμα), Demi Tour (Μισή Τροχιά), ανάμεσα σε άλλες.

Γαλλική ονομασία                             Αγγλική ονομασία  Περιγραφή


Équilibre [ekilibʁ]                               Balance Walking along the crest of an obstacle; literally "balance."


Équilibre de chat                                Cat balance Quadrupedal movement along the crest of an obstacle.


Franchissement [fʁɑ̃ʃismɑ̃]                Underbar Jumping or swinging through a gap between obstacles; literally "to cross" or "to break through."


Lâché [laʃe]                                          Lache,swing Hanging drop; lâcher literally meaning "to let go." To hang or swing (on a bar, on a wall, on a branch) and let go, dropping to the ground or to hang from another object. This can refer to almost all hanging/swinging type movements.


Passe muraille [pas myʁaj]                 Pop vault, wall hop, Wallpass, wallrun Overcoming a tall structure, usually by use of a step off the wall to transform forward momentum into upward momentum, then using the arms to climb onto and over the object.


                                                               Dyno (shortened from "Dynamic", opposite to "Static") This movement comes from climbing terminology, and encompasses leaping from a position similar to an armjump, then grabbing an obstacle usually higher than the initial starting place, often used for an overhang. This movement is used when a simpler movement is not possible.


Passement [pasmɑ̃]                           Vault, Pass To move over an object with one's hand(s) on an object to ease the movement.


Demitour [dəmi tuʁ]                          Turn vault, Turn Down A vault or dropping movement involving a 180° turn; literally "half turn." This move is often used to place yourself hanging from an object in order to shorten a drop or prepare for a jump.


Passement                                          Speed vault To overcome an obstacle by jumping side-ways first, then placing one hand on the obstacle to self-right your body and continue running.


                                                             Thief/Lazy vault To overcome an obstacle by using a one-handed vault, then using the other hand at the end of the vault to push oneself forwards in order to finish the move.


Saut de chat [sod ʃa]                        Cat pass/jump, (king) kong vault, monkey vault The saut de chat involves diving forward over an obstacle so that the body becomes horizontal, pushing off with the hands and tucking the legs, such that the body is brought back to a vertical position, ready to land.


                                                            Dash vault This vault involves using the hands to move oneself forwards at the end of the vault. One uses both hands to overcome an obstacle by jumping feet first over the obstacle and pushing off with the hands at the end. Visually, this might seem similar to the saut de chat, but reversed. Allegedly David Belle has questioned the effectiveness of this movement.


                                                            Reverse vault A vault involving a 180° rotation such that the traceur's back faces forward as they pass the obstacle. The purpose of the rotation is ease of technique in the case of otherwise awkward body position or loss of momentum prior to the vault.


                                                           Kash vault This vault is a combination of two vaults; the kong vault and the dash vault. After pushing off with the hands in a kong vault, the body continues past vertical over the object until the feet are leading the body. The kash vault is then finished by pushing off the object at the end, as in a dash vault.


Planche [plɑ̃ʃ]                                 Muscle-up or climb-up To get from a hanging position (wall, rail, branch, arm jump, etc) into a position where your upper body is above the obstacle, supported by the arms. This then allows for you to climb up onto the obstacle and continue.


Roulade [ʁulad]                             Roll A forward roll where the hands, arms and diagonal of the back contact the ground, often called breakfall. Used primarily to transfer the momentum/energy from jumps and to minimize impact, preventing a painful landing. It is identical to the basic Kaiten or Ukemi and it was taken from Martial Arts such as Judo, Ninjutsu, Jujutsu, Hapkido and Aikido.




Saut de bras [sodbra]                    Arm jump, cat leap, cat grab To land on the side of an obstacle in a hanging/crouched position, the hands gripping the top edge, holding the body, ready to perform a muscle up.


Saut de fond [sodfɔ̃]                      Drop Literally 'jump to the ground' / 'jump to the floor'. To jump down, or drop down from something.


Saut de détente [sodə detɑ̃t]         Gap jump, running jump To jump from one place/object to another, over a gap/distance. This technique is most often followed with a roll.


Saut de précision [so d presiziɔ̃]      Precision Static or moving jump from one object to a precise spot on another object. This term can refer to any form of jumping however.


Saut de mur                                     Wall Jump, Tic-Tac or Tac Vault To step off a wall in order to overcome another obstacle or gain height to grab something


Atterrissage [ateʁisaʒ]                    Landing Bending the knees when toes make contact with ground (never land flat footed; always land on toes and ball of your foot).






ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ


Η προπόνηση-εξάσκηση μπορεί να γίνει παντού. Σε πάρκα, στην αυλή του σπιτιού, σε γυμναστήρια, σε αστικές περιοχές, σε πλατείες, σε πάρκα για skate κλπ… Το πρόβλημα στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα είναι η αστυνομία που δυστυχώς παρεξηγεί τους traceurs και δημιουργεί αρκετό πρόβλημα αν ο traceur δεν εφαρμόσει αμέσως την τέχνη του!;-) Συνήθως όμως όταν ζητηθεί από κάποιο traceur να αποχωρήσει από την περιοχή αυτό γίνεται άνετα με ευχαρίστηση και συγκαταλέγεται μέσα στη φιλοσοφία της τέχνης αυτής.



Το Parkour και το Free running στη ΚΥΠΡΟ.


Το parkour έγινε γνωστό στη Κύπρο από διαφήμιση λευκού αναψυκτικού (με πράσινο μπουκάλι) που προβαλλόταν στις τηλεοράσεις μας έως και το προηγούμενο καλοκαίρι (ήταν ένας νεαρός με το αναψυκτικό στο χέρι που πηδούσε από το λεωφορείο και έπειτα έτρεχε υπερπηδώντας τα πάντα!). Πρέπει να θυμάστε όλοι την τότε σας αντίδραση «ρε μα εν πελλός τουτος! Που βουρά έτσι τζιαι πετάσσεται όπως τον πίθηκο!» (και ακόμη χειρότερη η αντίδραση της μάμμας σας!). Και όσοι ήταν προσεκτικοί θα θυμούνται και το σημείωμα κάτω χαμηλά στις οθόνες τους με άσπρα γράμματα που έλεγε ότι το άθλημα ονομάζεται free running και υπονοούσε “do not do it at home”!


Αρκετά άτομα στο νησί μας άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα και κυρίως έφηβοι. Δάσκαλός τους;; Το internet! Διάβασαν άρθρα, είδαν εκπαιδευτικά video, προπονήθηκαν, γυμνάστηκαν, πρόσεχαν τη διατροφή τους, άλλαξαν κοσμοθεωρία και ψυχολογία, άφησαν τα ηλεκτρονικά για λίγο, ξεθάρρεψαν, απόκτησαν αυτοπεποίθηση, βρήκαν ανθρώπους σαν και αυτούς και έφτιαξαν ομάδες ή έμειναν μόνοι τους!


Θερίσαμε καλά το διαδίκτυο και ρωτήσαμε πολλές πηγές. Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 5 καλά προπονημένες ομάδες από έφηβους που ασχολούνται με το parkour.


Τα παιδιά αυτά, μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι μέσω της ασχολίας τους κατάφεραν να υπερνικήσουν τους φόβους τους και να αποκτήσουν υπομονή μέσω των προπονήσεων τους λόγω της μεθοδικής εξάσκησής τους. Έχουν διαγράψει γενικά από το λεξιλόγιό τους τις λέξεις «βαριέμαι» και «όι τωρά» και διασκεδάζουν με τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη τους τα οποία τους πεισμώνουν ακόμη πιο πολύ!


Γνωρίζοντας κάποιους από αυτούς, είδαμε τη διαφορά που υπάρχει στο πρίν και το μετά και καταλάβαμε πως οι ανθρώπινες δυνατότητες είναι αμέτρητες, πως μπορείς να καταφέρεις ότι θέλεις και ότι ο φόβος είναι ανύπαρκτος μπροστά στο πείσμα, τη θέληση, τη εμπιστοσύνη, την ακρίβεια, τον αλτρουισμό, την αυτοκυριαρχία και την πειθαρχία.


Ας αφήσουμε τα… εισαγωγικά και ας μπούμε στο ψητό! Ε, εν κοντά στο νού ότι η Κύπρος ένεν τζιαι ο πιο ευνοικός τόπος για να κάμεις έτσι πράμα. Πρώτ’απ’όλα γιατί αν δεν ταράξεις μόνος σου να ξεκινήσεις να ασχολείσε, να κανονίζεις το πρόγραμμα σου τζιαι να μαθαίνεις εν τζιαι εν να σε στείλουν οι δικοί σου σε δάσκαλο. Τζιαι ξίαστες ολυμπιακές γυμναστικές, εδοκιμάσαν τες άλλοι. Εν πολλά βοηθητικές, πράγματι, άλλα έν δέχουνται ακούεις, να κάμνουν μάθημα σε πλάσματα που εν θα πιέννουν αγώνες (σε περίπτωση που θέλεις προπόνηση μόνο για parkour). Εδώ μπορείτε να δείτε τι γίνεται με parkour και free running στην Ελλάδα: http://www.youtube.com/user/nsaparkourteam#p/a/u/1/B14jlr59Vg0   (άρα φανταστείτε στην Κύπρο!)


Το καλόν ένι ότι θέλεις έν θέλεις μόνο που την προπόνηση για αρχάριους τζιαι που την υγιεινή διατροφή χάννεις κιλά θέλεις εν θέλεις, χωρίς να το καταλάβεις (επειδή μάχεσαι να καταφέρεις την κίνηση τζιαι εν διας σημμασία στο πόσες φορές την επροσπάθησες), σφίγγουν οι μύς σου τζιαι νικάς τους φόβους σου τζιαι τις ανησυχίες σου!


Το λοιπόν! Τζιαι να μεν ασχολείστε με parkour τζιαι να μεν θέλετε να ασχολειθείται τζιαι να μεν σας κόφτει, την φιλοσοφία του να τη θυμάστε πάντα!


Να ευχηθούμε στις Κυπριακές ομάδες (και στα παιδιά που δεν είναι σε ομάδες) το καλύτερο τζιαι να τους ευχαριστήσουμε για το μάθημα που μας εδώκαν!!!



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:


http://www.parkour.gr/odigos-gia-arxarious.html


http://www.playitontheweb.com/games/Free-Running-game.htm


ΠΗΓΕΣ:


www.wikipedia.org


• Χρήστος Φιλιππίδης. Τι είναι το Parkour;. Parkour Greece


• parkour.GR. Andreas Kalteis, Parkour Journeys - Training with Andi. Parkour Greece


• Χρήστος Φιλιππίδης. Flow: Η Ψυχολογία της Βέλτιστης Εμπειρίας. Parkour Greece


• Χρήστος Φιλιππίδης, Χάρης Καραγκιόζης, Kωστής Αϊδαρίνης. Θεμελιώδεις Τεχνικές. Parkour Greece


• parkour.GR. Συχνές Ερωτήσεις. Parkour Greece


• Paul Bignell και Rob Sharp. 'Jumped-up' plan to stage world competition sees free runners falling out. The Independent


• Building a Competition. American Parkour


• Parkour.NET shuts down.... Parkour Greece


http://www.youtube.com/



by Παραμυθία

12 σχόλια:

  1. pou ta ivrete sior tunta spor? ee e3eperastike pio to vurito to xosto...ta mora pion enna petassunte p ta spithkia..tuton ine pos na aftoxtonisis se 2 lepta "pezontas"!xaras tes piges sas sior efoithika sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε λλιο φοητσιαρικες είμαστεν!!!!
    σε περιπτωση που αποφασίσεις να μαθεις πε μας τζιαι εν να σε κανονίσουμε αφου σου άρεσε!;-)
    όι βασικά έτσι αφτοχτονάς σε 2 δευτερόλεπτα όι λεπτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. lol oi oi ime ok!ego pas ti karekla j skotonnume oi na petassume jetsi!mono me ligmena xappia an ta katafero;p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο ρε κορούδες! Άρεσε μου πολλά η παρουσίαση σας! Πού κάμνουν προπόνηση τούτα τα παιθκιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. os sini8os kamnun proponisi se sxolia to apogevma. maxunte jiame monoi tous! alla mt ama ma8oun kala pienoun j se parka. oi pio polloi p kserume omos kamnun proponisi mes to domatio tous (logo t oti o ka8igitis en sto youtube j prepi na 8orun p to pc!) i stin avli t spitiou tous...! xeromaste p s arese, itan polli dulia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ine to kalitero pragma p iparxi! I erevna sas foveri! sigxaritiria! mipws ke o kosmos anagnwrisi ti ine to parkour ke to freerunning ke na pa4un na fwnazun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia s k.anwnime!euxaristume g ta kl s sxolia kai xeromaste p iparxoun atoma p dokimazun nea prototipa pragmata!kl epitixia se oti k an kanis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. geia sas!!!!
    epidi endiaferwme gia to sigekrimeno a8lima edw kai kairo i8ela na rwtisw an iparxei kapoio meros sigentroseis tou sigekrimenou a8limatos kai stin ammoxwsto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. file pampo xeromaste katarxas p milume me allo ena atomo p endiaferete g to a8lima! meros sigentrosis t sigkekrimenou a8limatos dn iparxi pou8ena. eksartate p tn omada p 8a mpis i an 8elis na a8lise monos s eksartate p en na dialeksis... ta pedia p emilisame mz tous xeronte na gnorizun k allous san k aftous, aftoi mallon mporoun na se voi8isoun, epikinonise me to e-mail t istotopou mas: creatingourantidote@gmail.com gia na sinenoi8oume na milisis mz ts meso e-mail na s poun jinoi p kseroun kallittera!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. distixos to athlima den upostirizete logo ton pollwn apethsewn bravo file pampo team:GNS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. psaxnw parea gia na kanw mazi tou parkour.....as mou sthlei opoios 8elei eyxaristw panosmyt@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

η δική σας γνώμη! free the word!